Biroul de Credit va ajunge sa acopere jumatate din piata de retail pe zona de informatii pozitive din iulie, in conditiile in care tot mai multe banci sunt interesate sa participe la sistem.
BNR le-a cerut bancilor care doresc sa crediteze dupa norme proprii sa participe cu informatii pozitive privind debitorii (date despre creditele contractate, chiar daca nu au aparut probleme la rambursare) la sistemul Biroului de Credit. Mai mult, banca centrala face o diferentiere a gradului de indatorare pentru clienti, care poate urca la 70% pentru bancile care beneficiaza de informatii pozitive, fata de 65%, in cazul celorlalte. In cadrul sistemului Biroului de Credit se aplica principiul de reciprocitate, astfel ca numai participantii care furnizeaza informatii pozitive privind clientii lor primesc in rapoarte si astfel de date.
"Recent o noua banca a fost integrata in faza a II a (furnizare de informatii pozitive, n. red.) si tot mai multe banci se pregatesc sa faca acest pas. Ma astept ca pana la sfarsitul lui iulie sa trecem de 50% cota pe retail banking acoperita de participantii care ne transmit informatii pozitive si la sfarsitul anului sa avem peste 80%", a declarat pentru ZF Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
Pana luna aceasta doar opt banci participau in faza a II-a de implementare a Biroului de Credit, acoperind o cota de circa 20%. Epure nu a dorit sa ofere informatii detaliate, invocand clauzele de confidentialitate din contractele de participare. Oricum, ultimele saptamani au fost foarte agitate la Biroul de Credit, explica Epure, in conditiile in care multe banci se intereseaza sau fac chiar pasii necesari pentru a trece in faza a doua.
Pana in prezent BNR a avizat normele de creditare pentru persoane fizice inaintate de patru banci: Alpha Bank, BRD-SocGen, Volksbank si BCR. Dintre acestea, numai BRD-SocGen a pri