George W. Bush a inaugurat la Washington un memorial dedicat celor peste 100 de milioane de victime ale comunismului. Prezent in capitala SUA, ministrul de Externe Adrian Cioroianu n-a participat la eveniment, Romania fiind reprezentata doar de Emil Constantinescu si Marius Oprea.
Pentru Milan Kundera, lupta impotriva comunismului era "lupta memoriei impotriva uitarii". Prima statuie din SUA dedicata celor peste 100 de milioane de victime ale regimurilor comuniste din intreaga lume a fost inaugurata marti de presedintele George W. Bush. Amplasata la o intersectie din apropierea Capitoliului, "Zeita Democratiei" este o replica din bronz a statuii ridicate de studentii chinezi in piata Tienanmen in 1989. "Cei care au proiectat acest memorial au ales o imagine a sperantei. Ca Statuia Libertatii, ne aminteste ca flacara libertatii arde in fiecare inima si ca este o lumina ce nu poate fi stinsa de brutalitatea teroristilor sau tiranilor", a spus Bush in fata unei audiente formate in principal din disidenti si supravietuitori ai regimurilor comuniste din Polonia, Ungaria, Cehia, China, Vietnam sau Coreea de Nord.
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu, desi la Washington, a preferat sa viziteze Muzeul Holocaustului la acea ora, declarandu-ne ca "mi-ar fi facut placere sa particip, dar programul e foarte strans si n-a cuprins deplasarea acolo. Pentru mine, si ca ministru, dar mai ales ca profesor de istorie, existenta unor astfel de monumente este semnalul in sine al unor societati care inteleg trecutul".
La dezbaterile ce au urmat la fundatia Heritag, estonianul Tunne Kelam, membru al Parlamentului European, a propus infiintarea unui centru international pentru studierea comunismului, stabilirea unei zile internationale de comemorare a victimelor comunismului (23 august) si publicarea de manuale de istorie europeana pe aceasta tema. Pedro Fuentes, fost revol