Exploatarile miniere din Maramures au lasat in urma probleme ecologice deosebite care pot genera oricand accidente ecologice. Numai pentru activitatile de monitorizare si securizare, Remin cheltuie lunar 25 de miliarde de lei vechi, dar in acest an n-a primit niciun leu de la minister.
Reprezentantii companiei miniere spun ca daca in acesta luna nu vor primi fondurile, vor fi nevoiti sa redisponibilizeze personalul care se ocupa de securizare. Potrivit estimarilor, pentru ecologizarea iazurilor de decantare din Maramures e nevoie de peste 295 de milioane RON, adica peste 91 de milioane de euro.
Ministerul Mediului si cel al Economiei atrag atentia ca aceasta situatie a crescut semnificativ riscul producerii unor accidente care pot afecta mediul, asezarile umane si, in unele cazuri, se pot produce chiar poluari majore cu impact transfrontralier.
2000. Baia Mare a ajuns in atentia intregii lumii din cauza accidentului ecologic catalogat drept cea mai mare catastrofa ecologica din Europa dupa explozia de la Cernobal. Atunci iazul de decantare a sterilului din Bozanta, apartinand societatii Aurul SA, a cedat. O cantitate mare de cianuri s-a revarsat infestand hectare bune de teren. Apa cu cianura s-a scurs apoi in mai multe rauri.
Accidentul a generat un conflict monstru in plan extern si un proces cu statul ungar, a carui "miza” se cifreaza la 144 milioane de dolari. 2007. Iazurile de decantare dau din nou batai de cap autoritatilor.
Restructurarea sectorului minier n-a lasat in urma doar mineri disponibilizati, ci si un numar mare de perimetre miniere, iazuri de decantare si halde de steril pentru care trebuie asigurata monitorizarea si trebuie adoptate masurile pentru punerea in siguranta, inchiderea si ecologizarea acestora.
Motiv