Vârsta medie pentru întemeierea unei familii se apropie vertiginos de 30 de ani, până atunci tinerii preferând să locuiască în casa părintească, decât să se mute singuri Lipsurile
Vârsta medie pentru întemeierea unei familii se apropie vertiginos de 30 de ani, până atunci tinerii preferând să locuiască în casa părintească, decât să se mute singuri
Lipsurile materiale şi dorinţa de a rezista cât mai mulţi ani la universitate îi fac pe tineri să accepte mai mult timp să se simtă "ca la mama acasă", dar la propriu. În 1990, vârsta medie a viitorilor soţi era de 25 ani - el, şi 22 de ani - ea. În ultimii doi ani, viitorul soţ a ajuns să depăşească vârsta de 30 de ani, în timp ce etatea medie a mireselor se situează undeva în jurul a 26 de ani, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
Andrei şi Silvia au fost în oraş, au băut o bere cu prietenii. Dar a venit seara şi trebuie să se întoarcă acasă. Fiecare, la părinţii lui. Pentru cine nu-i cunoaşte, ar părea o situaţie banală, care are ca protagonişti doi liceeni. Dar Andrei are 29 de ani şi este masterand la o universitate tehnică din Capitală.
Silvia, prietena lui, are 26 de ani şi a terminat de curând o specializare umanistă de la Universitatea Bucureşti. "Respectăm nişte rigori, dacă vrem să ne putem continua studiile. Eu, deşi angajat, nu îmi pot permite o garsonieră cu chirie.
De aceea, preferăm ca părinţii noştri să ne ştie aproape de ei, până vom putea să ne facem o familie. Doar a noastră", spune Silvia. Este conştientă că a depăşit de mult vârsta pentru a sta "agăţată" de fusta mamei, dar spune că îi este mai bine aşa. "Părinţii mă ajută mult prea mult pentru a nu le arăta respect. Atât eu, cât şi Andrei", mai precizează ea. "În plus, ne înţeleg suficient pentru a ne lăsa singuri în unele weekenduri", zâmbeşte Andrei, complice.
În grupul lor sunt des