>> Situaţia economică, sistemul de sănătate, creşterea preţurilor sunt principalele îngrijorări ale românilor Românii continuă să aibă o atitudine constantă de încredere în UE, >> Situaţia economică, sistemul de sănătate, creşterea preţurilor sunt principalele îngrijorări ale românilor
Românii continuă să aibă o atitudine constantă de încredere în UE, arată primul Eurobarometru, dat publicităţii după aderarea la UE.
Românii sunt mai preocupaţi de situaţia economică a ţării, de sistemul de sănătate, de creşterea preţurilor, de şomaj, de infracţionalitate şi de pensii decât sunt cetăţenii statelor mai vechi membre ale Uniunii. Sondajul a fost efectuat între 10 aprilie şi 8 mai pe un eşantion de 1.019 intervievaţi.
Eurobarometrul arată că, la nivel naţional, încrederea în UE s-a menţinut în ultima jumătate de an la aproximativ acelaşi nivel, 65%. Documentul mai arată că
şi-au pierdut încrederea în UE mai ales cei cu resurse reduse - cetăţenii cu educaţie elementară sau muncitorii necalificaţi.
Dacă în toamna lui 2006, 70 % din muncitorii necalificaţi aveau încredere în UE, ponderea lor se reduce la 57% în primăvara lui 2007. Încrederea a sporit mai ales la cei cu resurse bogate - persoane cu educaţie superioară care au acces la internet acasă, la liber-profesionişti şi la manageri.
Portretul optimistului
Din cercetare reiese că cei mai optimişti europeni sunt estonienii, letonienii şi românii. Eurobarometrul arată că, pe termen mediu, optimismul este specific bărbaţilor mai mult decât femeilor, celor înstăriţi, comparativ cu cei săraci, celor din ţările sărace, comparativ cu locuitorii din ţările bogate. Pe termen scurt, optimiştii sunt mai curând orăşeni, cu educaţie superioară şi în prezent mulţumiţi de propria viaţă.
"Săracii Europei sunt optimişti mai ales pe termen mediu. Ei nu aşteaptă minuni. Pe termen scu