A fost asasinat Eminescu Intrebarea din titlu e, sa recunoastem, socanta. Mai ales ca nu e vorba - cum s-ar putea presupune - de un asasinat moral, in felul aceluia de care a avut parte Macedonski, ci de un posibil omor in toata puterea cuvantului. Ipoteza a fost intoarsa pe toate fetele, ieri seara, la orele 19.00, de prof. univ. Nicolae Georgescu in conferinta pe care a sustinut-o la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului nostru. Au fost aduse in discutie atat fapte si marturii biografice indeobste cunoscute, numai ca citite dintr-o alta perspectiva, cat si detalii de regula trecute cu vederea de cercetatorii vietii poetului, a caror punere cap la cap pare sa indice o crima. Si nu una accidentala, ci... cu premeditare. Un subiect nu doar palpitant, politist aproape, nici ca se putea mai potrivit in preziua implinirii a o suta optsprezece ani de la moartea lui Eminescu.
Opera de eminescolog a profesorului Nicolae Georgescu se compune dintr-o serie de volume ce au facut valva la aparitie, precum "A doua viata a lui Eminescu" (1994), "Cercul stramt", "Arta de a trai pe vremea lui Eminescu" (1995), "Eminescu si editorii sai" (I-II, 2001), "Un an din viata lui Eminescu" (2006), la care se adauga editia critica sinoptica a antumelor eminesciene (2004). O asemenea carte de vizita nu doar ca recomanda pe unul dintre putinii cercetatori consecventi si metodici ai existentei pamantesti si a creatiei lui Eminescu, dar este si o garantie ca asteptarile auditoriului conferintei de ieri seara au fost implinite cu brio.
La capatul conferintei, doamna Doina Rizea, directoarea Editurii Floare Albastra din Bucuresti, va prezenta ultimele studii eminesciene tiparite la aceasta editura.
A fost asasinat Eminescu Intrebarea din titlu e, sa recunoastem, socanta. Mai ales ca nu e vorba - cum s-ar putea presupune - de un asasinat