Ziua Internationala a Donatorului de Sange a fost marcata, ieri, la Ploiesti, printr-o campanie de sensibilizare a populatiei.
Printre cei veniti la prima ora a diminietii la Centrul de Tranfuzii din Ploiesti s-au numarat primarul Emil Calota si sefa Politiei Comunitare Ploiesti, Carmen Gheorghe, pentru ca o ora mai tarziu, la 10.00, pragul institutiei sa fie trecut de doi dintr e ”veteranii” donarilor: Constantin Sibiu (foto 1) si Lucian Balasa (foto 2).
Ambii au 53 de ani si, pana acum, au donat sange de peste 120 de ori, respectiv 150 de ori. „Liderul” in materie este un prahovean din Barcanesti, ajuns la peste 180 de donari. Pentru ca nu poate fi contactat telefonic, barbatul a ratat ocazia de a-si arata, inca o data, generozitatea.
Atat Sibiu cat si Balasa spun ca doneaza sange pentru ca asa le dicteaza constiinta. „Donez de patru ori pe an, de la varsta de 18 ani. Intre donari, barbatii trebuie sa astepte 75 de zile. Stiu ca cineva are nevoie de sange, si atunci, daca pot sa ajut, ajut. Mi-am convins si sotia si fiica sa faca la fel, insa ele nu vin in ritmul in care vin eu”, povesteste Sibiu.
La randul sau, Balasa isi aminteste ca prima data a donat tot la 18 ani. „O matusa a mea avea nevoie de sange. Mi-am dat seama ca nu numai matusa mea are nevoie, asa ca am devenit client permanent. Pe de alta parte, ma simt mi bine dupa ce donez. Nu mai obosesc asa repede”, a spus Lucian Balasa.
Niciunul dintre donatori nu este interesat de cele 7 bonuri de masa sau de ziua libera de la serviciu.
Directorul Centrului de Transfuzii, dr. Georgeta Hanganu spune ca actiunea de ieri a fost binevenita pentru institutie, cu atat mai mult cu cat perioada de vara este una extrem de grea. „Oamenii au treburi multe, muncesc la camp, asa ca nu isi mai fac timp pentru a dona sange. Noroc, astazi, cu jandarmii si cu poli