Romania, locul 2 in Europa din acest punct de vedere
Evolutia PIB a jucat un factor de influenta
Romania a consemnat in primul trimestru o crestere de 25% a costurilor totale cu forta de munca, fata de perioada similara din 2006, plasandu-se pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene, in urma Letoniei, unde avansul a fost de 32,6%, potrivit institutului european de statistica, Eurostat. Cel mai important avans al costurilor totale, de 34,9%, a fost inregistrat in activitatile de constructii, urmate de servicii, 29,6% si industrie, cu 29,2%. Conform economistilor, majorarea costurilor are la baza mai multi factori. "Principalii «vinovati» pentru acest fenomen se fac echilibrarea raportului cerere-oferta pe piata muncii, la randul lui cauzat de emigrarea in masa, faptul ca este al patrulea an in care PIB a cunoscut cresteri, iar indirect asta se reflecta in salarii, iar un al treilea element ar fi cota unica a impozitului pe profit", ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
Rata scazuta in restul Europei
Clasamentul a fost realizat in randul celor 21 de state comunitare pentru care au fost disponibile informatii referitoare la evolutia costului fortei de munca in primele trei luni ale anului. Pe locurile urmatoare s-au plasat Lituania si Estonia, unde costurile suportate de angajatori pentru forta de munca au urcat cu 22,2%, respectiv 21,1%.
Printre statele comunitare care au inregistrat rate reduse de crestere a acestor cheltuieli se numara Germania, cu 0,1%, Malta, cu 1,4%, si Belgia, unde avansul a fost de 2%.
Letonia, cele mai mari cresteri salariale
Costul total al fortei de munca include, potrivit Eurostat, doua componente, salarii si alte beneficii platite angajatilor, precum si cheltuieli care nu au legatura direct