» O parte din contributia la pensie a romanilor sub 35 de ani merge obligatoriu in sistemul privat.
» Salariatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot opta si ei pentru aderarea la sistem.
» Nimeni nu poate garanta nivelul viitor al pensiei, ci doar valoarea minima a acumularii.
In aproximativ doua luni de zile, romanii cu varsta pana la 35 de ani vor fi pusi in situatia de a alege un fond de pensii private care sa le administreze o parte din contributie. "Pana la finele anului, vom avea opt pana la zece fonduri de pensii private autorizate", a declarat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Pana ieri, doar trei companii (ING, Aviva si Omniasig) fusesera avizate de CSSPP in vederea constituirii ca societati de pensii. Oancea a precizat ca procesul de alegere a unui fond va incepe in luna august, fara a preciza insa data exacta. Tot acest proces va dura patru luni. Apoi, cei care nu si-au exprimat optiunea vor fi distribuiti dupa un algoritm asemanator celui de la alegerile parlamentare: societatii cu cei mai multi "clienti" atrasi ii vor fi alocati cei mai multi nehotarati. Totusi, comisia a mai introdus si alte variabile de redistribuire, cum ar fi sexul sau venitul contribuabilului.
Optiuni
Cei care au varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani au si ei posibilitatea de a opta pentru administrarea in sistem privat a unei parti din contributia la pensie, fara a fi insa obligati in acest sens. Practic, intr-o prima faza, 2% din contributia pe care oricum o platea angajatul va fi virata in sistem privat. Acest lucru nu este nici in sarcina angajatului si nici in cea a patronului, distribuirea urmand sa se faca la nivelul Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), in functie de optiunile exprimate de fiecare salariat. Procentul din contr