Declansarea unei pandemii de gripa aviara ar aduce Romaniei pierderi de 27 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,28% din produsul intern brut. In acest caz s-ar ajunge la dublarea restantelor la creditele bancare si ar fi afectata stabilitatea financiara a tarii, conform unei estimari a Bancii Nationale a Romaniei.
Banca centrala aestimeaza ca in cazul unei pandemii de gripa aviara, rata restantelor pe intreaga economie ar creste de la 0,59% la 1,26%.
Numarul companiilor care au suferit incindente de plata s-a dublat in perioada in care s-au inregistrat cazuri de gripa aviara. In intervalul de impact maxim al gripei aviare, valoarea incidentelor de plata a crescut de peste 5 ori, dar a reprezentat doar 2,2% din valoarea totala a incidentelor inregistrate in iunie 2006.
Vanzarile companiilor au fost relativ constante, inclusiv in perioadele de varf ale crizei. Profitul a evoluat ascendent in perioada 2004-2005 si s-a deteriorat la jumatatea lui 2006, cand intreprinderile din sector au inceput sa sufere pierderi.
Sectorul crescatorilor de pasari este mai putin avantajat decat cel al crescatorilor de animale. Desi profitabilitatea este in scadere, rata restantelor este sub media din sistem. In perioadele declansarii gripei aviare rata restantelor a crescut, fapt care ridica semne de intrebare cu privire la rambursarea creditelor in cazul unei noi epidemii.
In sectorul cresterii pasarilor sunt inregistrate 309 companii, cu o cifra de afaceri generata de 0,7 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 0,26% din economie si 0,66% din totalul creditului bancar intern.
Declansarea unei pandemii de gripa aviara ar aduce Romaniei pierderi de 27 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,28% din produsul intern brut. In acest caz s-ar ajunge la