Datoriile de sute de milioane de euro pe care rafinăria RAFO Oneşti le are la bugetul de stat au trecut pănă acum prin numeroase măini: de la Corneliu Iacobov sau Marian Iancu pănă la controversaţi oligarhi ruşi. Statul nu a reuşit să recupereze datoria, iar judecata celor implicaţi in afacerea RAFO trenează, in pofida unor mult mediatizate arestări.
In pofida demersurilor din justiţie, afacerea RAFO a mers tot timpul ca pe roate din punctul de vedere al unor indivizi care au profitat de pe urma răfinăriei moldave, culminănd chiar cu negocierea vănzării din inchisoare a rafinăriei in decursul anului trecut. La acea dată, Jurnalul Naţional dezvăluia că Balkan Petroleum (BkP), firma londoneză care deţine RAFO, a trecut din măinile lui Marian Iancu in cele ale avocatului bulgar Todor Batkov. Batkov este reprezentantul lui Mikhail Chernoy, un oligarh rus, care a fost izgonit din Bulgaria, fiind considerat o serioasă ameninţare la adresa siguranţei naţionale de către autorităţile de la Sofia şi care a fost cercetat pentru implicarea sa in acte de crimă organizată.
SCHIMBĂRI LA BALKAN PETROLEUM. Iată insă că la inceputul anului, Batkov a mai făcut o mutare in ceea ce priveşte RAFO Oneşti. El şi-a dat demisia la 17 ianuarie 2007 din firma Balkan Petroleum, care, reamintim, deţine 98% din rafinăria din Oneşti. La fel a făcut şi Uri Bider, o altă interfaţă a oligarhilor ruşi, care a demisionat in aceeaşi zi. In locul lor, in firmă au intrat o romăncă şi un austriac. Povestea pare o reluare a jocului din 2003, cănd RAFO a fost preluată de Balkan Petroleum de la Corneliu Iacobov. La acea dată, JN a descoperit că directoarea Balkan Petroleum, Liana Radu, era o bucureşteancă din Colentina, care conducea o maşină furată din Belgrad, Serbia, şi care avea puternice legături cu Dan Iosif, consilierul fostului preşedinte Ion Iliescu.
In prezent,