Despărţirea dintre CVTudor şi Dan Claudiu Tănăsescu confirmă o tendinţă pe care am observat-o cu multe luni în urmă. Oamenii de bază ai poetului ceauşist şi ai tribunului din anii nouăzeci şi-au pierdut încrederea în el. Vadim Tudor e din ce în ce mai puţin ce a fost. Şi-a pierdut aplombul populist, iar de cînd Gigi Becali şi-a însuşit temele lui politice, şeful României Mari cheltuieşte ceea ce i-a mai rămas din capitalul politic pe care l-a cîştigat în primii ani după înfiinţarea publicaţiei care a reluat spiritul săptămînist.
Atunci, toţi orfanii Securităţii s-au dus alături de el, toţi "patrioţii" care au simţit în decembrie '89 că le fuge pămîntul de sub picioare s-au grupat în partidul lui, la vedere sau ca susţinători de taină. CVTudor şi partidul său au avut perioada de glorie, atîta timp cît în România a fost moda "democraţiei originale". În perioada de criză de după destrămarea CDR, înaintea alegerilor din 2000, cînd Vadim Tudor şi partidul său au atins mai mult decît visau ca reprezentare parlamentară, au existat voci care au spus că nu ne-ar fi stricat cîteva luni măcar cu CVT preşedinte, astfel încît acesta să se compromită exhibîndu-şi incapacitatea politică. Atunci, dna Doina Cornea şi alţi intelectuali care nu-l suportau pe Ion Iliescu l-au votat, alegînd răul cel mai mic.
Perspectiva intrării în Uniunea Europeană l-a făcut apoi pe CVT să-şi îmblînzească discursul. Efectul a fost că la alegerile din 2004, reprezentarea politică a PRM a fost sub cele mai pesimiste aşteptări, iar scorul tribunului la prezidenţiale a fost mai mic decît cel al partidului la parlamentare. După nemulţumirile şi evadările din partid în perioada 2000-2004, a venit perioada cu adevărat neagră pentru CVT. Unul dintre ultimii săi sprijinitori totali, doctorul-romancier-senator Dan Claudiu Tănăsescu, a înfiinţat un post de televiziune, "Cosmos" pentru întărirea part