Trăim în perioada „generaţiei copiilor de opt milioane“, când populaţia este în continuă scădere şi îmbătrânire, tinerii români migrând, în speranţa unei vieţi mai bune, spre alte meleaguri.
Statistici alarmante, previziuni sumbre pentru anii ce vor urma, experţii avertizează că România se află într-o criză demografică latentă. În ultimii 17 ani, populaţia ţării a scăzut cu aproximativ 1.500.000, în timp ce şi natalitatea este în scădere, rar întâlnind cupluri care să îşi dorească mai mult de un copil. Legi pentru încurajarea aducerii pe lume a unui copil au apărut, însă indemnizaţiile primite, de opt milioane de lei timp de doi ani, cât mama sau tata stau acasă pentru a-şi creşte copilul, sunt insuficiente, neacoperind nevoile reale ale unei familii. În judeţul Dolj, se află în concediu pentru creşterea copilului aproximativ 4.500 de părinţi, puţini dintre ei după primul an de îngrijire a bebeluşului preferând să se întoarcă la locul de muncă, primind în schimb stimulentul de revenire pe lângă salariu.
Tinerii migrează în Occident
Pe de altă parte, studiile arată că fertilitatea a scăzut la 1,3 copii la o femeie, cifră care nu asigură înlocuirea generaţiilor. Pentru aceasta, fiecare familie ar trebui să aibă cel puţin doi copii. În plus, judeţul Dolj se situează printre zonele în care migraţia tinerilor spre alte meleaguri este din ce în ce mai mare, iar peste 2.000 de copii au fost lăsaţi acasă în grija bunicilor, a rudelor sau au fost instituţionalizaţi deoarece părinţii acestora au ales alte ţări din Europa în care să muncească. Majoritatea acestor oameni plecaţi în Occident au vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, vârste ideale la care ar fi putut aduce pe lume alt copil. Dar cum banul „vorbeşte“, aceşti oameni se mulţumesc cu micuţii lăsaţi în ogradă acasă şi preferă să muncească în străinătate.
230.000 de pensionar