Temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor au afectat anul acesta in principal recoltele de grau ale producatorilor agricoli care se vad nevoiti sa acopere pierderile din alte afaceri pe care le deruleaza.
"Singura solutie este sa ne folosim de asigurarile oferite de guvern si de celelalte businessuri pe care le avem pentru a putea acoperi aceste pierderi", a declarat omul de afaceri Culita Tarata, detinatorul celor mai mari suprafete agricole din Insula Mare a Brailei.
Potrivit lui Tarata, suprafata afectata de seceta este de 27.000 de hectare, din care 17.000 se afla in judetul Braila si aproximativ 10.000 in Neamt.
"In Neamt am obtinut anul trecut o productie de 9,5 tone la hectar, iar, in Braila, o productie de 8,5 tone la hectar. Toata aceasta productie este pierduta anul acesta. Speram sa putem obtine o productie de 5 tone de grau la hectar pe cele 12.000 de hectare pe care am reusit sa le irigam", a adaugat el.
Aceasi solutie va fi utilizata si de omul de afaceri Adrian Porumboiu, detinatorul companiei Comcereal Vaslui, al carui business agricol genereaza afaceri de peste 40 mil. euro anual in cadrul grupului de firme Racova.
"Daca am fi avut numai productia de cereale, atunci situatia ar fi fost dramatica, insa avem avantajul ca ne putem replia prin faptul ca avem industrie. Voi cauta sa recuperez o parte din pierderi prin activitatile de procesare si o alta parte va fi recuperata prin asigurare", a precizat Adrian Porumboiu.
Potrivit lui Porumboiu, la productia de rapita nu s-au inregistrat pierderi semnificative, deoarece este mai rezistenta la seceta, insa in cazul graului pierderile sunt foarte mari, primele estimari indicand ca in jur de 60-70% din suprafata cultivata a fost afectata de seceta.
Cerealcom Dolj, un alt producator important din industria agricola, a inregistrat de asemenea pierderi de 15 milio