Teoria conform careia totul se întâmplă la Bucureşti începe să piardă teren. Peste tot în ţară, oamenii vor să se simtă bine, iar asta îi obligă pe edili să investească în artă şi cultură. Sub presiunea discretă a maselor
Sibiul a luat-o deja înaintea Bucureştiului cu mult anul acesta, prin toate evenimentele organizate în cadrul Capitalei Culturale Europene, Clujul are şi el din ce în ce mai multe atuuri culturale, iar Craiova îşi strânge energiile o dată la doi ani pentru a produce Festivalul Shakespeare. Dar aceste oraşe şi-au învăţat de mult publicul cu spectacolele şi concertele. Mai nou, din ce în ce mai multe oraşe din ţară au ambiţia de a oferi locuitorilor lor întâlniri speciale cu artele.
În acest moment se află în plină desfăşurare două festivaluri de teatru – la Buzău şi Târgovişte, iar Brăila se pregăteşte pentru o nouă ediţie a evenimentului care o are în centrul său pe soprana Mariana Nicolesco – Masterclass. Dacă ultimul a reuşit să aducă muzica mai aproape de oamenii care n-ar fi ajuns altfel niciodată la ea – unele concerte fiind organizate pe Esplanada Dunării, primele se află abia la prima ediţie.
La Buzău, Festivalul VEDETEATRU are în centrul său, cum îi spune şi titlul, vedetele, lansând în acelaşi timp şi o necesară dezbatere despre ce mai înseamnă în ziua de azi acest cuvânt. Vedete din lumea teatrului s-au strâns zilele acestea la Buzău pentru a juca pe scena teatrului „George Ciprian”, coorganizator al evenimentului, dar şi pentru a se întâlni cu publicul. De altfel, acesta are un cuvânt de spus prin Premiul publicului, care se va acorda azi, la finalul festivalului.
La Târgovişte, există nu de mult timp un teatru, care a reuşit de la înfiinţare să atragă regizori importanţi, precum Mihai Măniuţiu şi Victor Ioan Frunză, devenind pentru ei un laborator de lucru. Directorul teatrului „Tony Bulandra”, scenograful M.C.