Pentru Varujan Vosganian, economia si finantele Romaniei capata pentru viitor puternice tuse de optimism. Viitorul va fi insa singurul critic al politicianului care a ales sa conduca doua ministere intr-unul singur.
Adevarul: Banca Mondiala afirmat in aceasta perioada faptul ca actuala crestere economica a Romaniei este improbabil sa continue din cauza supraincalzirii economice. Ce parere aveti, domnule ministru, in legatura cu acest aspect?
Varujan Vosganian: - Romania a inregistrat, in 2006, un an cu rezultate bune in agricultura, o crestere a PIB de 7,7%. Chiar daca este seceta ridicata, in acest an vom avea o crestere economica de aproximativ 6,5%.
Cresterea PIB va fi urmatoarea: in 2008, 6,3%, in 2009, 5,9%, in 2010 si 2011, de 5,8%, iar in 2012 si 2013, de 5,7%. Daca vom compara 6,3% sau 5,7% cu 7,7%, putem vorbi de o temperare usoara, asa cum remarca raportul Bancii Mondiale.
Insa eu sunt optimist. In urmatorii 10-15 ani, Romania va fi unul dintre statele Uniunii Europene cu cea mai mare crestere economica. Economia noastra este tot mai robusta, de la an la an. Se maturizeaza rapid.
Nu putem vorbi inca despre o supraincalzire a economiei. Sunt sectoare intregi ca turismul, agricultura, transporturile, constructiile, asigurarile, piata de capital care abia au iesit la incalzire.
Domnule ministru, cat va mai continua Romania sa ofere capitalului strain randamente pentru un volum necesar traiectului de apreciere a monedei nationale?
- Banca Nationala a luat masurile necesare pentru stavilirea capitalurilor speculative, prin reducerea dobanzii.
Pe langa aceste capitaluri speculative, aprecierea monedei nationale are la baza si remiterea in tara, de catre romanii aflati la munca, in strainatate, a minim trei-patru miliarde de euro pe an. Piata valutara este o piata ca orica