Banca Transilvania si Raiffeisen au fost in primele cinci luni ale anului cei mai convingatori administratori de fonduri, reusind sa atraga de la investitori 88 de milioane de lei (26,2 mil. euro), prin reputatia grupului financiar sau prin randamentele aduse de fonduri.
Fondul de actiuni Raiffeisen Prosper a inregistrat in primele cinci luni ale anului intrari nete de capital de 29,3 mil. lei (8,7 mil. euro), raportand cel mai mare volum din industria fondurilor deschise. Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de BT Asset Management, a raportat intrari nete de 25,6 mil. lei (7,6 mil. euro). Clasamentul fondurilor de investitii cu cele mai mari volume de bani intrate in primele cinci luni ale anului continua cu fondurile BT Index, 17,3 milioane lei (5,1 mil. euro), BT Clasic, cu 10 mil. lei (2,9 mil. euro). Toate cele trei fonduri administrate de societatea BT Asset Management au raportat intrari nete de aproape 53 mil. lei (15,7 mil. euro) fata de Raiffeisen Asset Management, care administreaza doua fonduri, cu 35 mil. lei (10,4 mil. euro) in intrari nete.
Cel mai mare volum de subscrieri a fost raportat de fondul monetar Simfonia 1, administrat de societatea SG Asset Management, cu 68,7 milioane de lei (20,4 mil. euro) intrati in fond in primele cinci luni ale anului. Acelasi fond monetar ocupa primul loc si in clasamentul retragerilor, peste 80,4 mil. lei (23,9 mil. euro) fiind retrase din fondul Simfonia 1 pana la sfarsitul lunii mai. Astfel, fluxul de capital la fondul Simfonia 1 a fost negativ in primele cinci luni.
"Fondul Simfonia 1 functioneaza asemenea unei trezorerii pentru intreprinderile mici si mijlocii, astfel ca fondul are cel mai mare rulaj de bani de pe piata. Fluxul negativ de capital s-a datorat nevoii de resurse financiare cu care investitorii, in cea mai mare parte IMM-uri, au platit taxele si impozitele la bugetul statului.