Cu toate ca in tarile civilizate, asigurarile de viata functioneaza de sute de ani, in Romania, oamenii se familiarizeaza abia acum cu acest concept. Romanii, respectiv brailenii, nu sint inca receptivi la ideea de asigurare de viata, ei preferind sa-si asigure bunurile pe care le achizitioneaza.
Specialistii spun ca nici conceptul de asigurare a locuintei, nici acela de asigurare a vietii nu sint suficient de popularizate la noi. "In prezent, brailenii pun mai putin pret pe viata, sanatate si mai mult pe bunurile pe care le dobindesc. Judetul nostru duce lipsa de clasa de mijloc, numarul persoanelor care se afla la un nivel mediu din punct de vedere material fiind destul de mic. De altfel, potrivit ultimelor studii, in Europa Centrala si de Est, numai 22% dintre cei care vor sa faca acest pas opteaza pentru asigurari de viata, in timp ce 78% aleg asigurarile non-viata", a precizat conf. univ. dr. Sorin Enache, titular al disciplinei "Transporturi si Asigurari" din cadrul Universitatii "Constantin Brancoveanu" Braila.
2006 - anul in care au fost incheiate cele mai multe asigurari
Foarte multi braileni si-au asigurat autoturismele in ultimii ani. La ASIBAN, spre exemplu, anual se inregistreaza, in medie, 134.000 de masini asigurate in timp ce pentru locuinte cifra este de doar 13.600. Numarul asigurarilor a crescut in ultimii ani in special din cauza faptului ca bancile au impus asigurarea caselor si a autoturismelor la cumparare, in cazul in care achizitionarea se face pe baza unui credit. Acelasi lucru s-a intimplat si in cazul asigurarilor de viata."Bancile cer o garantie atunci cind ofera un imprumut, garantie care consta in asigurarea de viata care se incheie, insa, pe termen limitat. Numarul creditelor a crescut in 2006 comparativ cu anii precedenti si, in consecinta, acesta este si anul in care am inregis