Scandalul inchisorilor secrete operate de CIA in Europa constituie un episod periculos care ameninta sa adanceasca clivajul dintre aliatii de odinioara, situati de ambele parti ale Atlanticului. Daca Statele Unite ale Americii doresc sa ocroteasca un set universal de standarde morale, atunci nu-si pot permite tainuirea detentiei unor suspecti plasati in inchisori secrete.
Centrul de la Guantanamo reprezinta o problema si mai spinoasa. Tratamentul aplicat acolo prizonierilor este, desigur, unul mai uman decat cel la care recurg, de regula, radicalii islamici in cazul persoanelor dezagreate, dar astfel de argumente sunt, pana la urma, relativiste si neavenite.
Indignarea fata de exacerbata reactie a Statelor Unite la masacrul de la 11 septembrie a anihilat rapid sentimentele proamericane si de compasiune de pe glob. Administratia SUA s-ar dovedi cu adevarat naiva daca ar conchide ca recentele acuze ale europenilor nu vor afecta autoritatea Washingtonului.
Pentru prima oara de cand Statele Unite detin statutul de superputere, opozitia fata de atitudinea universala a americanilor se extinde cu mult dincolo de stanga
radicala: Dick Marty, autorul raportului referitor la zborurile si centrele de detentie secrete ale CIA, este un elvetian liberal-radical, membru al Consiliului Europei.
SUA au neglijat dureros si in propriul lor detriment batalia purtata pentru mintile si inimile de pretutindeni. Romania, bunaoara, este o tara in care - potrivit unui recent sondaj de opinie - sustinerea pentru politica externa a Statelor Unite este mai mare decat cea intalnita in randurile americanilor.
America ar fi trebuit sa reactioneze, in 2004, cu mai multa sensibilitate la indignarea care a cuprins romanii in urma mortii apreciatului muzician Teo Peter, decedat intr-un accident de circulatie provocat de un puscas marin atasat Ambasad