In zilele fierbinţi de vară, ce poate fi mai savuros decăt o supă uşoară, rece şi cu multe legume? Dacă adăugăm la aceasta un nume exotic şi o poveste pe măsură, vă veţi da seama de ce trebuie să o incercaţi.
In zilele fierbinţi de vară, ce poate fi mai savuros decăt o supă uşoară, rece şi cu multe legume? Dacă adăugăm la aceasta un nume exotic şi o poveste pe măsură, vă veţi da seama de ce trebuie să o incercaţi.
AÂ apărut pentru prima dată in Andalusia, pe pămăntul scăldat de apele Mării Mediterane şi a devenit cu timpul, din punct de vedere gastronomic, marca acestei regiuni. Şi, intr-adevăr, gazpacho are cele două atribute care descriu cel mai bine Andalusia: curcubeu de culori vesele şi varietate.
Ingredientele de bază sunt roşiile proaspete, foarte bine coapte şi păinea inmuiată in apă rece ca gheaţa. Adăugaţi castraveţi, usturoi, ceapă, ciuperci, sau orice alte legume, ulei de măsline, oţet, condimente şi veţi obţine cea mai gustoasă supă care poate fi măncată direct din frigider.
In restaurantele şi in bucătăriile din Andalusia, gazpacho se poate servi in trei culori. Gazpacho roşie este foarte groasă, neadăugăndu-se nici un pic de apă. Un amestec interesant de legume, in care roşiile sunt cele mai importante. In Córdoba se serveşte cu făşii de şuncă şi cubuleţe de ouă fierte tari. Alteori, supa capătă un plus de aromă datorită migdalelor zdrobite sau a seminţelor de chimion amestecate cu mentă.
TRADIŢII. In Málaga se pregăteşte tradiţionala gazpacho albă, numită in acele locuri "ajo blanco". Se folosesc migdalele, usturoiul, seminţele de pin, dar chiar şi strugurii sau cubuleţele de pepene şi mere. Gazpacho verde este specific regiunii Huelva, iar numele ii este dat de abundenţa ierburilor şi a legumelor verzi, in special coriandru, mentă, pătrunjel, busuioc, ardei, andive sau salată.
SUPA