Specialiştii din Romănia sunt impărţiţi in două tabere. Niciunii nu reuşesc să işi impună punctul de vedere legat de fortifierea universală cu fier şi cu acid folic.
Fortifierea universală a făinurilor cu fier şi cu acid folic este un proiect iniţiat de ANAMOB şi UNICEF Romănia, după cum se menţionează pe site-ul celui mai important for mondial care se ocupă de această problemă "Flour Fortification Initiative."
Dr Tania Goldner, project officer health and nutrition UNICEF, spune insă că acest proiect a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii incă de acum şase ani şi se inscrie in proiectul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de combatere a "foamei de micronutrienţi".
INTERVENŢII. Pentru că in Romănia s-a constatat că sunt foarte multe persoane care suferă de anemie, Tania Goldner spune că "avem toate semnalele că trebuie venit cu un set de intervenţii", iar una dintre acestea este fortifierea universală a făinurilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune, citănd "Ghidul de fortifiere a alimentelor cu micronutrienţi" al OMS, că primele etape de corectare a acestor carenţe sunt "sporirea aportului alimentar prin creşterea producţiei agroalimentare şi facilitarea accesului la hrană sănătoasă a intregii populaţii, educaţia nutriţională şi etichetarea corectă a alimentelor. Fortifierea este doar o strategie complementară in cazul in care primele soluţii nu funcţionează.
Tania Goldner spune că populaţia nu ar trebuie să işi facă probleme legate de fortifiere, pentru că "doar se reface compoziţia produsului", in acest caz se adaugă in făină fierul pierdut prin prelucrarea grăului. Acesta este cel mai aprins subiect de discuţie, pentru că nutriţioniştii nu sunt de acord cu tipul de fier adăugat. Mencinicopschi spune că "in produsele alimentare fabricate pe bază de făină, se folosesc şi alte ingrediente şi aditiv