În ultimii doi ani, DGFP Dolj a eliberat 122 de autorizaţii de utilizator final de uleiuri minerale neaccizabile. Unele firme folosesc autorizaţiile pe post de paravan pentru a introduce uleiurile pe piaţa neagră a carburanţilor, fără să plătească accizele. Prejudiciile se ridică la sute de miliarde de lei.
Piaţa neagră a carburanţilor scoate la iveală fraude care pot depăşi cu uşurinţă sumele furate prin returnările ilegale de TVA de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. În ultimii ani, de la fiscul doljean au fost obţinute returnări ilegale de TVA de circa 2.000 de miliarde de lei vechi, prin derularea unor tranzacţii fictive, cu acceptul şefilor DGFP Dolj. În prezent, fiscul doljean este din nou în centrul atenţiei, din cauza cazurilor de evaziune fiscală făcută pe baza autorizaţiilor de utilizatori finali eliberate de instituţie.
Autorizaţii obţinute fără bătăi de cap
În condiţiile legii, firmele pot obţine foarte uşor de la fisc astfel de autorizaţii, pentru achiziţionarea din rafinării a unor cantităţi de uleiuri minerale neaccizate, care să fie folosite în scop industrial. Conform HG nr. 44/2004, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 - privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, autorizaţia de utilizator final poate fi obţinută de orice firmă care demonstrează prin actul de constituire că „desfăşoară o activitate care necesită achiziţionarea de uleiuri minerale“.
„Autorizaţia de utilizator final va fi solicitată şi de beneficiarii uleiurilor minerale neaccizabile rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime care au punctul de inflamabilitate sub 85 de grade Celsius“ (art. 201). Practic, firmele motivează că transformă resturile minerale neaccizabile în degresanţi sau le folosesc la vopsele, ca diluanţi. În realitate, în diferi