Daca vizitati Muzeul Taranului Roman (MTR) cititi fisele de sala si tratati fiecare incapere in parte ca atare. Nu va asteptati sa gasiti numai obiecte de artizanat si porturi nationale si neaparat cereti ghidului sa va explice importanta obiectelor expuse. La MTR, arta se combina cu istoria cu etnologia, sociologia, religia, dar si cu divertismentul.
Sapatamana viitoare MTR gazduieste Festivalul Muzicii („La fete de la Musique” asa cum il numeste organizatorul - Ambasada Frantei in Romania ). Evenimentul care va avea loc la MTR ii asteapta sa concerteze pe Vasile Nasturica& taraful sau, Andrei Mihalache & taraful, Taraful lui Doru Fracas si Cozmita Lascarache.
Foto: HotNews.ro
Festivalul este unul dintre multele evenimente prin care MTR s-a evidentiat in ultima vreme, in peisajul muzeistic bucurestean, unde, daca se misca ceva, este o exceptie de la regula. Astfel de evenimente atrag, de ceva timp, multi amatori de arta, de iesiri in aer liber, sau pur si simplu de distractie.
Desi nu toti ajung sa patrunda dincolo de portile muzeului, unde, daca ceri ajutor (care nu vine de la sine in mod automat), poti avea parte de veritabile surprize.
Ce poate sa aduca nou un muzeu al taranului si de ce sa vizitez unul cand lumea e in permanenta miscare iar eu, contemporantul tau, trebuie sa ma adaptez la lucrurile zilei de azi? Stiu cum arata un port national si mai ales stiu ca nimeni nu-l mai poarta astazi in afara sarbatorilor cu mult zgomot si televiziuni.
Atitudinea asta, de fapt, e paguboasa si te da inapoi. Muzeul Taranului e departe de a fi o sala cu expozitii obosititoare de obiecte de acum 200 de ani care sa mitologizeze taranul cu opinci si frica de Dumnezeu. MTR vine cu un concept, cu un mesaj adresat mai ales tinerilor si cu o multime de sarbatori.
Ce a fost
Arhitectul este N. Ghika-B