Ministrul "yes, yes, of course" – asa va ramane Adrian Cioroianu in memoria de scurta durata a oficialilor de la Washington. Cele trei zile petrecute in capitala americana de catre ministrul de Externe nu i-au adus Romaniei nimic in plus.
In schimb, obiectivele americane au fost indeplinite: asigurarea ca noul guvern nu se va abate de la curs, ca Romania nu isi retrage trupele din Irak, ba chiar le va suplimenta pe cele din Afghanistan. Chiar asa, oare domnul CioroYESeanu i-a consultat pe ministrul Apararii si pe presedinte inainte de a face acel anunt? si cum se asorteaza aceasta suplimentare cu avantul populist pe care il luase cu ceva timp in urma premierul in a-i aduce pe soldatii romani pana la Craciun, astfel incat "sa poata lua masa acasa"? Dar cu dorinta lui Melescanu de a primi mandat pentru negocierea retragerii?
Dincolo de inconsistentele liberale deja binecunoscute, sa vedem care au fost obiectivele romanesti in aceasta vizita, in afara de introducerea noului ministru la Departamentul de Stat, Pentagon si Congres.
Desigur, includerea Romaniei in programul visa waiver. Acest obiectiv nu ne diferentiaza insa cu nimic de celelalte noua state est-europene care vor sa fie scutite de vizele SUA. De altfel, Romania plateste impreuna cu Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Lituania si Letonia cate 5000 de dolari pe luna firmei Dutko Worldwide pentru a face lobby pe langa congresmenii americani in aceasta chestiune. si oricum, raspunsurile obtinute de ministrul roman au fost: stim, va intelegem, facem tot ce putem, dar asta e birocratia la noi, mai dureaza.
Impardonabila a fost insa absenta ministrului de la inaugurarea memorialului victimelor comunismului, preferand la acea ora sa viziteze muzeul Holocaustului, deschis zilnic intre 10-17.30. Ca o comparatie, ministrii de Externe din Estonia, Letonia si Lituania, care au venit la Washington la d