Guvernul, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei au fost chemate în judecată de Federaţia Educaţiei Naţionale, pentru că nu sunt respectate prevederile din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional în cazul dascălilor. În acest contract se prevede că salariul minim este de 440 RON, iar pentru persoanele cu studii superioare, de 880 RON. În contract se prevede şi ca, în scopul salarizării, pentru personalul instituţiilor finanţate de la bugetul de stat, sindicatele şi ministerele să poarte negocieri cu Guvernul înainte de aprobarea bugetului, pentru stabilirea fondurilor şi constituirea surselor.
FEN a recurs la acest gest pentru că, deşi a solicitat în repetate rânduri aceste negocieri, nu a primit decât un răspuns evaziv de la MMFES. „Am încercat rezolvarea litigiului pe cale amiabilă, însă ne-am lovit de un zid. Sperăm că justiţia va face dreptate, deoarece toţi angajaţii au drepturi egale în faţa legii”, a declarat Cătălin Croitoru, preşedintele FEN. În momentul de faţă, aproape o treime din cadrele didactice sunt încadrate necorespunzător: cei cu studii medii au salariul minim de 390 RON, iar cei cu studii superioare în jur de 700 RON. Şi celelalte federaţii sindicale din învăţământ au procese pe rol, pentru a asigura salarizarea corectă a profesorilor.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ s-a adresat Guvernului încă de la începutul anului, având argumentul că hotărârea de Guvern prin care salariul minim brut garantat este de 390 RON este discriminatorie. Cum Guvernul nu a dat nici un răspuns în termen de 30 de zile, FSLI s-a adresat Curţii de Apel Bucureşti care, însă, săptămâna trecută, le-a respins acţiunea. Motivul acestei respingeri încă nu este cunoscut. După ce va fi redactat, FSLI va face recurs. La rândul său, FSI „Spiru Haret” are procese cu Inspectoratele şi cu consiliile locale încă din luna februarie. În martie, „S