„În cazul în care vom reuşi să atingem fără probleme punctul final, vom avea cea mai înaltă şi mai rapidă rachetă lansată de amatori” - Florin Mingireanu, doctorand la Centrul de Tehnică şi Calcul al Universităţii Louisiana
Altitudine maximă – 600 metri. Viteză maximă – 500 km / oră, sunt performanţele pe care le-au atins cele 3 rachete, măsurând 80 de centimetri, care au fost lansate sâmbătă, la 15 km de Galaţi. Acesta a fost doar primul pas.
Peste 3 ani, iniţiatorii proiectului speră să ajungă până la o înălţime de 100-120 de km, lucru care ar însemna un record: prima rachetă trimisă în spaţiu de amatori. „Acţiunea a fost un fel de antrenament înaintea celei de luna viitoare, de la Cap Midia.
Atunci vom lansa o rachetă de aproape 3 m lungime, prima dotată în România cu un motor ce va funcţiona cu combustibil solid în dublă fază, folosit în prezent doar de utilizatorii americani”, a declarat Florin Mingireanu, iniţiatorul proiectului.
Aşadar, în perioada 10-13 iulie, la Cap Midia, va avea loc prima lansare, dintr-un şir de 7. „În cazul în care vom reuşi să atingem fără probleme punctul final, vom avea cea mai înaltă şi mai rapidă rachetă lansată de amatori”, a adăugat gălăţeanul Florin Mingireanu, care în prezent este doctorand la Centrul de Tehnică şi Calcul al Universităţii Louisiana.
Pasionat de rachete încă din şcoala generală, Florin, la 25 de ani, colaborează deja cu NASA în mai multe proiecte. În acest proiect, mai sunt implicate alte 9 persoane, dintre care 6 sunt români. La testele desfăşurate sâmbătă, astronomii gălăţeni au putut să îşi calibreze aparatele, astfel încât să poată observa traiectoria următoarelor 7 zboruri: „Am făcut urmărirea optică a rachetei, practic am încercat să determinăm locul în care a căzut racheta după ce şi-a executat misiunea”, a mărturisit Ovidiu Tercu, membru în astroclubul „Călin Popovici” din Ga