Salvarea unei vieţi, cea mai dificilă misiune. Îşi pun de multe ori viaţa în pericol, pentru a câştiga în lupta cu minutele şi pentru a salva alte vieţi.
Pentru angajaţii din cadrul Detaşamentului 2 Pompieri Craiova, salvarea unei vieţi nu este un gest eroic, ci o meserie cu responsabilităţi împovărătoare. Salvează oameni din flăcări, sinucigaşi de pe blocuri, oameni căzuţi în canale, pisica din pom, bolnavi singuri şi panicaţi, bătrâni care-şi caută disperaţi cheia pe care o ţin în mâna cealaltă, gospodine cu cratiţe uitate pe aragaz, de focul telenovelelor. Pentru toate astea, la pompieri se dă alarma. Echipa de intervenţie, şeful gărzii de intervenţie, comandantul de echipaj şi conducătorul autospecialei, cei patru servanţi pompieri, dar şi telefonistul care preia cazul şi care pleacă pe teren împreună cu ceilalţi colegi, pentru a ţine legătura cu dispeceratul, pleacă în teren. Nu înainte de a analiza situaţia sub toate aspectele sale. Este vorba de un incendiu la o pajişte, aşa că din echipamentul de luptă nu trebuie să lipsească măturile de nuiele, „lopeţile din cauciuc, cu coadă de lemn, confecţionate de noi“, după cum preciza locotenent colonelul Florea Constantin, comandantul Detaşamentului 2 Pompieri Craiova, dar şi bidoanele cu apă cărate în raniţa din spate. Un toporaş stă şi el atârnat de centură.
Altă zi, alte cazuri
Misiuni mai mult sau mai puţin periculoase. Decizii ce trebuie luate în secunde, căci poate de ele depinde viaţa unui om. Mereu în luptă cu minutele. Şi touşi, mereu acolo. Şi din nou alarma sună. Alt caz. Misiunea: salvarea unui copil, rămas singur în casă. Locaţia: cartierul Lăpuş. O intervenţie dificilă. Copilul rămăsese blocat în casă. Mama, care plecase vreme de cinci minute, până la apartamentul vecin, a închis uşa, fără a realiza că iala se poate bloca. Lucru care s-a şi întâmplat. Copilul de trei a