Luni s-au sarbatorit 50 de ani de existenta a Studioului de Teatru Casandra, eveniment la care s-au intalnit actori si regizori apartianand mai multor generatii. Artistii s-au solidarizat si au semant un apel prin care cereau ca acest spatiu simbol al teatrului romanesc sa ramana al UNATC.
Studioul situat in centrul istoric al Bucurestiului si care urmeaza sa intre intr-un proces de consolidare si renovare, face obiectul unei revendicari in instanta. Artistii solicita ca studioul sa ramana in propietatea Universitatii, iar in cazul in care propietarul castiga procesul, acesta sa fie despagubit in bani.
Rectorul Florin Zamfirescu declara ca a incercat in trecut sa obtina un titlu de propietate asupra studioului, la acel moment neexistand nici o cerere de retrocedare. A primit ca raspuns un act formal de la Ministerul Educatiei, dar care s-a dovedit inutil in fata cererii de retrocedare.
Propietarul a declarat la randul sau, ca daca va intra in propietatea spatiului, il va inchiria Universitatii. Lucrarile de consolidare si renovare sunt blocate astfel de situatia juridica incerta a imobilului.
Cei care au semnat apelul incearca prin acest gest sa urgenteze o Hotarare de Guvern prin care Studioul Casandra sa fie declarat institutie de importanta nationala. Lista cu semnaturile artistilor urmeaza sa ajunga Ministerul Culturii, Primarie, Ministerul Finantelor, Ministerul Educatiei si Guvern.
Studioul Casandra este un teatru destinat in exclusivitate studentilor. A fost inaugurat in ianuarie 1957 cu spectacolul aPlicula de Liviu Rebreanu, in interpretarea studentilor clasei profesorului Ion Fintesteanu. Au fost atunci prezenti pe scena Florin Persic si Leopoldina Balanuta.
Studioul Casandra poate fi considerat un izvor al teatrulu