Analistii de pe piata valutara nu exclud posibilitatea ca euro sa cada pana la 3 lei. Leul a atins vineri un nou maxim, pana la 3,23 lei/euro.
Leul are forta sa se intareasca chiar pana la o paritate de 3,0 lei pentru un euro inainte de adoptarea euro, prevazuta undeva in 2012-2014, dupa cum apreciaza unii analisti, in timp ce altii nu vad posibil un asemenea scenariu, considerand ca o apreciere atat de mare nu ar putea fi sustinuta de castigurile de productivitate care sa o faca si sustenabila.
Leul a atins vineri un nou maxim al ultimilor patru ani si sapte luni fata de euro, urcand la 3,23 unitati, cu un ban sub cursul oficial de 3,2395 lei/euro anuntat de BNR la jumatatea zilei. Cotatiile au coborat inca de dimineata sub pragul de 3,24 lei/euro, pe fondul interesului pentru leu al investitorilor straini.
Cea mai optimista prognoza de curs vine de la Paul Prodan, seful Trezoreriei Credit Europe Bank.
El spune ca euro va ajunge la 3,0 lei chiar pana la sfarsitul acestui an, sub presiunea intrarilor semnificative de valuta. Pe de o parte, investitiile directe vor fi alimentate de privatizarile din domeniile energiei si auto, in timp ce apetitul speculatorilor pentru leu se mentine ridicat. Si Eugen Radulescu, fostul presedinte al CEC, se numara printre analistii cei mai optimisti in privinta capacitatii leului de a se intari in raport cu euro, anticipand inca de la inceputul anului ca rata de schimb ar putea cobori pana la mai putin de 3 lei/euro in urmatorii 3-4 ani. In ultima perioada, Radulescu si-a ajustat prognoza de curs pentru sfarsitul acestui an, de la 3,20-3,25 lei/euro, la 3,15-3,20 lei/euro.
"Consideram ca nivelul de 3,0 lei pentru un euro va fi atins pana in momentul adoptarii monedei unice, urmand ca paritatea centrala sa se stabileasca in jurul acestui nivel", anticipeaza si Florin Catu, economistul-sef al ING