Spuma de castraveti.
Ingrediente: 3 castraveti, 5 pahare iaurt natural, 1 ceapa verde, 1 catel de usturoi, 1/2 lamaie, 2 foi de gelatina, 4 linguri vin alb sec, 2 albusuri, 2 linguri marar verde, 6 frunze de menta, 1 lingurita zahar, sare grunjoasa, sare fina, piper alb.
Mod de preparare:
Spalati si stergeti un castravete si taiati felii foarte subtiri (circa 30) si puneti-le deoparte, inveliti-l in folie de plastic. Curatati si castravetii ramasi, taiati-i in doua pe lung, indepartati semintele si maruntiti deasupra unei strecuratoare. Presarati peste ei sare grunjoasa si lasati sa zemuiasca cel putin o ora.
Inmuiati gelatina intr-un bol cu apa rece, stoarceti-o, lasati-o sa se topeasca in vinul incalzit si apoi sa se raceasca. Curatati ceapa si usturoiul si taiati-le ceva mai mare.
Dupa ce s-au scurs bine castravetii, presati-i intre palme, putini cate putini. Mixati-i cu iaurtul, ceapa, usturoiul, zeama jumatatii de lamaie, vinul alb caldut, mararul si zaharul si condimentati-i cu piperul alb.
Bateti albusurile spuma cu un varf de curtit de sare si incorporati-le usor in spuma de castraveti.
Turnati spuma in 6 cupe mici, dati-o 2 ore la frigider si serviti-o rece, garnisita cu feliile de castraveti puse deoparte si cu frunzulite de menta.
Tort cu rosii si branza
Ingrediente: 6 rosii potrivite (1 kg), 400 g telemea, 80 g masline negre fara samburi, 1/2 legatura busuioc, 4 linguri ulei de masline, 2 lingurite piper boabe, sare, 2 foi de placinta coapte.
Mod de preparare:
Indepartati pendunculul rosiilor, taiati-le rondele, presarati-le cu sare si puneti-le deoparte 15 minute.
Intre timp, taiati branza lamele si maslinele cubulete si pisati
boabele de piper (nu prea marunt). Puneti deoparte 4 frunze de busuioc si taiati-le cu foarfeca pe celelalte.
Asezati "placinta", al