ESENTIAL. Medicii recomanda consumul a cel putin doi litri de apa pe zi ADRIANA POPESCU
In sezonul cald, din cauza temperaturilor ridicate, pot aparea o serie de afectiuni si boli. Medicul si nutritionistul Lygia Alexandrescu ne-a spus care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate care se declanseaza vara.
Deshidratarea este cauzata de consumul insuficient de apa si se manifesta prin dureri de cap, moleseala si uscarea gurii. Pe fondul unor probleme mai vechi (lipsa de calciu, boli de inima), pot aparea caderi de calciu si de tensiune si chiar infarct. Pentru a evita aceasta problema, este indicat sa consumati zilnic o cantitate de apa de 40 ml/kg corp.
Arsurile si insolatia sunt provocate de expunerile prelungite la soare, in timpul zilei, cand este foarte cald. Evitati aceste probleme mergand la plaja fie dimineata, intre orele 07.30 si 09.30, fie dupa ora 17.00. Protejati-va pielea cu o crema cu filtru ultraviolet. Palaria, ochelarii de soare si imbracamintea deschisa vor fi purtate peste tot, nu numai pe litoral.
Intepaturile de insecte. Insectele devin agresive din cauza caldurii, iar intepaturile lor cauzeaza diferite afectiuni, mai ales daca sunt purtatoare de virusi. Daca mergeti in zone in care acestea apar frecvent, este indicat sa folositi creme sau spray-uri speciale din comert, care tin insectele departe de piele.
Contactarea de infectii din locuri publice. Plajele si strandurile sunt locurile in care pielea este foarte expusa la microbi, care produc boli de piele - negi, ciuperci si micoze. Pentru a evita contaminarea, este recomandata o igiena perfecta, dusul dupa fiecare imbaiere, purtarea papucilor si folosirea prosoapelor strict personale.
Alergiile sunt frecvente vara, fiind cauzate de praf, fan, polenul florilor si al arbustilor. Aparitia simptomelor specifice si a mancarimilor poate fi prevenita prin