Si eu sunt un Offenbacher!
Fara straini, Offenbach pe Main ar fi un satelit al Frankfurtului, nu un „oras mare”, cu primar general. Iata ca "multi-culti", cum alinta nemtii mozaicul national traitor in Germania, are reverberatii la nivel de politica si fonduri bugetare alocate administratiei locale.
In semn de recunostinta, primaria da ocazie strainilor sa-si etaleze deschis „fumurile”, mai ales cele culinare: anul acesta, in piata de legume a orasului, un loc numai potrivit pentru gratare, mici si dansuri de recunostinta.
Primarul general al orasului, Horst Schneider, a vorbit, insa, la deschiderea evenimentului din 9 iunie de o sarbatoare „in cel mai frumos loc al Offenbachului”. „100 de nationalitati are orasul”, a mai spus el, „Oricine se simte bine aici si respecta anumite reguli, se poate numi un Offenbacher”.
Presedintele Consiliului Strainilor din Offenbach, Abdelkader Rafoud, a mers chiar mai departe in precizarile din discursul sau inaugural. „Suntem aici 36.000 de straini si jumatate din populatia Offenbachului se trage din migranti. Fara noi, Offenbachul n-ar avea primar general, n-ar fi cotat oficial ca oras mare”.
„Ziua cetateanului strain” a fost inaugurata la Offenbach in 1975. Intre timp a devenit traditie.
Cu mare priza, mai ales la publicul international, evenimentul reuneste asociatiile de straini din zona, care amenajeaza corturi, tarabe culinare si ies pe scena cu artisti mai mari si mai mici. Anul acesta, in 9-10 iunie, Sarbatoarea natiunilor (cum a fost rebotezata Ziua strainilor, incepand cu 1995) a avut un puternic aspect de improvizatie.
Fripti
Dans peruvian incins la talpi
In mijlocul pietei a fost incropita o „scena” cu podea metalica, foarte putin ridicata de la sol si greu vizibila din toate unghiurile pietei. Laitmotivul artistic au fost dansurile na