Ministrul spune că privatizarea termocentralelor se va realiza când vor exista investitori interesaţi. Printre firmele care şi-au manifestat clar interesul se găsesc RWE şi Alro. Două-trei firme ale MEF ar putea intra sub management privat.
Privatizarea termocentralelor nu reprezintă o prioritate pentru statul român, o decizie în acest sens urmând să fie luată doar dacă investitorii îşi vor arăta interesul pentru unităţile de producţie a energiei, a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.
Declaraţia ministrului vine după ce mai multe companii puternice şi-au manifestat interesul clar de a achiziţiona termocentralele de la Rovinari, Turceni sau Işalniţa, printre acestea numărându-se Alro Slatina şi grupul german RWE. „Dacă se va dovedi că există interes şi se oferă preţuri bune, am putea să privatizăm termocentralele. Tatonăm privatizarea, iar apoi vom lua o decizie“, a declarat Vosganian în cadrul unui seminar pe teme de energie desfăşurat la Costineşti. Potrivit acestuia, în sistemul de termocentrale românesc există nişte „pietre de moară care ne atârnă de gât“, nominalizând termocentralele de la Doiceşti, Borzeşti şi Brăila. „Nu mai avem nimic de demonstrat în privinţa privatizărilor şi nu mai trebuie să ne bulucim să le privatizăm“, a mai spus Vosganian.
Nu se vrea privatizarea Romgaz, Nuclearelec-trica şi Porţile de Fier
Statul român nu intenţionează să privatizeze Romgaz, Nuclearelectrica şi Porţile de Fier, a ţinut să precizeze ministrul. Pentru Romgaz, oficialul a afirmat că principala prioritate o reprezintă creşterea capacităţii de depozitare a gazelor şi atragerea de investiţii.
Ministrul a adăugat că instituţia pe care o conduce pregăteşte studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Mărgineni Roman, pe care Romgaz intenţionează să îl construiască împreună cu gr