» Fantana Mare este locuita doar de etnici turci, 374 de persoane locuind intr-un sat pe care autoritatile locale vor sa il transforme in muzeu.
» Primaria Independenta incearca introducerea localitatii-muzeu pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
In urma cu mai bine de sase decenii, 90% din etnicii turci si tatari locuiau in mediul rural, Dobrogea fiind plina de localitati in care musulmanii erau majoritari. Peste cinci mii dintre acestia locuiau in comuna Independenta (Bairam Dede) si in cele patru sate aferente localitatii. In timpul regimului ceausist, etnicii musulmani din aceasta zona au fost prinsi in valtoarea unui exod comandat, fiind nevoiti sa isi paraseasca locurile natale si sa se mute in blocurile de la oras. Cateva mii de turci si tatari au ajuns astfel sa locuiasca la Constanta, ei fiind mutati la gramada in cartierele marginase, in special in Kilometrul 4-5. Din fericire, exodul nu a fost unul total, cateva sute de familii de musulmani reusind sa ramana in satele infiintate in urma cu sute de ani, de catre stramosii lor. In prezent, comuna Independenta cu ale sale patru sate (Fantana Mare, Movila Verde, Oltreni si Tufani) numara 3200 de suflete, 20% dintre locuitori fiind etnici musulmani. Aici exista doua geamii, una in centrul comunei, iar cealalta la Fantana Mare sau Baspunar, cum ii mai zic localnicii.
Unic in Romania
Acest sat este unic in tara noastra, prin faptul ca este locuit in totalitate de etnici turci, potrivit statisticilor aici locuind 374 de persoane, "adunate" in 111 gospodarii. Turcii din Baspunar au reusit sa isi pastreze traditiile si cultura, dar nivelul lor de trai este unul foarte scazut, majoritatea aflandu-se practic la limita supravietuirii. Cele mai multe dintre case, construite in stil oriental si ingradite cu piatra de rau, au o vechime de un secol, motiv pentru care zidurile d