BNR: Exista o rigiditate a ajustarii in jos a ratelor
Bancile uzeaza clauze contractuale de pseudofixare a dobanzilor
Baltazar: Insasi BNR este vinovata
In portofoliul de credite al bancilor, dobanda fixa aferenta imprumuturilor a fost inlocuita de cea variabila, insa, potrivit raportului de stabilitate financiara elaborat de
BNR, institutiile de credit nu specifica referinta dobanzii variabile, iar in situatia in care ratele pentru noile produse de creditare se reduc, cele aferente imprumuturilor anterioare se mentin la acelasi nivel.
"Exista o rigiditate a ajustarii
in jos a ratelor de dobanda la creditele curente comparativ cu ratele practicate la creditele noi, ceea ce poate sugera si proliferarea unor clauze contractuale de pseudofixare a dobanzilor (cand tendinta este descrescatoare) si, implicit, o mentinere a unui serviciu al datoriei ridicat", se arata in raportul anual publicat de Banca Nationala a Romaniei. Acesta este primul document in care banca centrala descrie fenomenul contractelor de creditare cu dobanda variabila, care cuprind clauze care permit bancilor sa mentina dobanzile la imprumuturile in derulare, cu toate ca ofera spre vanzare produse similare cu rate mult mai scazute.
Analizand acest fenomen, analistul economic Bogdan Baltazar este de parere ca vina nu apartine in totalitate bancilor si, atat timp cat sistemul le permite aplicarea unor astfel de masuri, ele profita.
"La noi, dobanda este variabila, dar este variabila la discretia bancilor, bineinteles in limitele fixate de concurenta. In tot acest fenomen, insasi BNR este vinovata, deoarece dobanda bancii centrale nu se manifesta ca o dobanda efectiva in piata, ci este mai mult un semnal politic.
Banca centrala ar trebui sa se critice pe sine, pentru ca nu are o dobanda efectiva in piata, iar atat timp cat acest lucru se intam