Febra negocierilor Programelor Operationale Sectoriale* s-a incheiat, iar capacitatea de indatorare a autoritatilor locale a fost extinsa de curand in favoarea cofinantarii. Totusi, persistenta starii de incertitudine conduce invariabil la demarajul managementului "situatiilor de criza" in accesarea fondurilor europene. Dar care sunt problemele concrete cu care actorii publici locali si IMM-urile se confrunta in demararea proiectelor?
Procedeul darwinist, adica sa "apuce" fiecare dupa cat este de puternic, nu constituie cu siguranta o optiune. Corectitudinea si eficienta alocarii acestor fonduri tine de depasirea unor blocaje reale si a zeci de disfunctionalitati invocate de catre participantii la dezbaterile publice regionale de profil.
Insuficienta consultare a beneficiarilor potentiali cu autoritatile de management
Comunicarea si reprezentarea directa a autoritatilor de management in cadrul saloanelor regionale, in special a Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar, lipseste. Doar acest dialog deschis permite focalizarea consultarilor pe intrebari punctuale si raspunsuri concrete ale celor responsabili de buna implementare a regulamentelor si recomandarilor exprese ale Comisiei Europene.
Motivarea functionarilor responsabili cu implementarea proiectelor castigatoare
Guvernul si Parlamentul Romaniei trebuie sa identifice modalitatile legislative si procedurale prin care sa fie coresponsabilizata si stimulata financiar activitatea functionarilor publici implicati in implementarea judeteana si locala a proiectelor derulate cu fonduri europene. Dezirabila este chiar introducerea sistemului acoperirii orelor suplimentare si acordarea unui "bonus de succes", in functie de marimea si numarul fondurilor atrase prin Programele Operationale Sectoriale.
Reglementarea clara a parteneri