Sectorul privat nu reuseste sa exploateze la maximum zona
Cel mai mare potential de nisa din Europa
Balnearul romanesc, poate cea mai promitatoare componenta a turismului autohton din punct de vedere economic, ramane in continuare subfinantat. "Avem cele mai mari resurse balneo din Europa. Acest enorm potential este ignorat de autoritati, altfel investitiile in acest sector putand aduce enorme beneficii", a declarat Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear.
Acesta spune ca, desi se deruleaza investitii in segmentul balneo, "acestea sunt de mica amploare.
Fara parteneriatele public-private nu putem evolua in aceasta parte a turismului. Spun cu un optimism rezervat ca pe viitor am speranta ca statul sa investeasca macar in promovarea turimului balnear".
Turism fara sezon
In tara noastra sunt localizate peste 8.500 de izvoare minerale si termale, insa dintre acestea doar
10 - 15 la suta sunt exploatate. Astfel, o treime din izvoarele minerale si termale ale Europei se afla in Romania.
De asemenea, un alt avantaj al zonei balneo il reprezinta faptul ca acest gen de turism nu are sezon, fiind deschis 12 luni pe an. "De aceea este atat de important ca statul sa se implice financiar in turismul de nisa", spune directorul executiv al OPTB, Rodica Georgeta Pencea.
Potrivit acesteia, principalul motiv pentru care bogatiile naturale nu sunt valorificate in totalitate de sectorul privat este investitia prea mare pe care o presupune acest demers.
"Pe langa faptul ca investitorul are nevoie de o multime de autorizatii de mediu si nu numai, demararea unei afaceri in aceste zone este una foarte costisitoare", a declarat reprezentantul OPTB.
In cazul turismului balnear, investitiile in zona nu constau doar in ridicarea unui hotel.
Specialistii spun ca p