Valul de flacari si fum nu lasa sa se intrevada decat fragmente de uniforme de pompieri, jeturi de apa si cam atat. In rest, doar vocile de bocitoare inganau dezastrul « Vai, am ramas fara casaaaa !!! Ce ma fac, Doamneeee ?! ». Intr-adevar, 62 de persoane de origine rroma, dintre care numai 48 se aflau in tara, au ramas fara adapost, fara haine, fara mancare.
Totul a fost transformat in cenusa. Pompierii si Serviciul pentru Situatii de Urgenta a intervenit rapid si in forta. Cu toate acestea, focul a fost stins abia pe la orele 13. Oamenii, obositi si neajutorati, au ramas atarnati pe canapele pline de scrum, pe jumatate arse, printre bucati de sobe si aragaze, care semanau cu niste cyborgi rudimentari, unii resemnati, altii jelindu-se.
Nimeni nu a patit nimic. Copiii au fost scosi la timp din incaperile arzand, mai putin agoniseala lor de o viata, care s-a spulberat intr-o clipita.
Incendiul a descoperit un mare electorat taranist
Primarul, Ioan Vasinca, era plecat intr-o delegatie in Polonia, de aceea autoritatile locale au fost reprezentate de viceprimarul, Ioan Tulai.
La fata locului s-a deplasat si nelipsitul consilier PNTCD, Avram Gal, care a adus cate o cutie cu haine si incaltaminte pentru fiecare dintre cele douasprezece familii ramase fara casa, dulciuri si jucarii pentru copiii speriati si, cu ajutorul spaniolilor care tocmai vizitau Campia Turzii, la invitatia presedintelui PNTCD, 200 de saci cu alimente de baza pentru sinistrati.
Casele, vechi de pe vremea perioadei infloritoare a fabricii Lut, fiind pe atunci construite pentru angajatii acesteia, erau proprietati de stat, pentru care oamenii din comunitatea de rromi plateau pana in momentul de fata o chirie derizorie, de aproximativ 7 lei pe luna.
Problema taxelor neachitate la timp a unora dintre locatari, care au recurs la « metode