Pentru adeptii remediilor naturale din plante, Hypericum este un nume familiar. Numele unei impresionante oferte de sanatate, compusa din ceaiuri, tincturi, siropuri si pulberi incapsulate. Un nume generic, asezat peste truda, de aproape doua decenii, a unei maramuresence care inca din anii copilariei a crezut orbeste in puterea tamaduitoare a plantelor. Dar numai a plantelor curate si sanatoase ce cresc acolo si numai acolo, pe malul Izei, in comuna Desesti.
Prof. biolog Maria Pop
"Daca te duci cu suflet curat sa culegi o planta,
cu credinta si cu incredere in puterile ei vindecatoare,
planta aceea te va ajuta sa invingi boala"
- Primul dvs. interviu despre ierburile si florile magice din Desesti a aparut in revista noastra in urma cu zece ani. Zambeati dintre flori, imbracata in costum popular. Si-acum zambiti, dar din scaunul de director al uneia din cele mai puternice firme de produse din plante, "Hypericum", din Romania. Suntem tare curiosi sa stim povestea acestei afaceri cu flori.
- Inceputurile acestei afaceri sunt mult mai vechi decat s-ar crede la prima vedere si sunt legate de mama si de bunica mea, Anuta, din satul Sugau, de langa Sighet. Ele amandoua, dar mai ales bunica, erau recunoscute drept mari lecuitoare cu buruieni si ierburi de leac. In general, la tara, femeile stiu cam toate cum se folosesc plantele pentru sanatate, dar bunica si mama erau cautate si de oameni straini de sat, pentru sfaturi si leacuri. De aici eu inteleg ca ele erau un pic mai inzestrate in aceasta privinta decat multi altii. Tin minte ca bunica avea pe langa casa straturi cu plante medicinale pe care le cultiva special, deci nu era doar culegatoare de plante, ci si cultivatoare... Si ca la mare cinste tinea planta careia ea ii zicea Sangele Domnului, pe care o folosea aproape in toate leacurile pe care le prepara sau le recomand