Proiectul este finantat prin programul PHARE 2003, Schema pilot de proiecte mici de gestionare a deseurilor si are o durata de 22 de luni.
Obiectivele avute in vedere de catre parteneri vizeaza cresterea atractivitatii turistice si investitionale a zonei.
“Pentru aceasta este necesara reducerea cantitatii de deseuri depozitate necontrolat, cresterea nivelului de colectare a deseurilor, recuperarea selectiva a cel putin 40% din greutatea totala a deseurilor generate in zona turistica prin reciclarea deseurilor provenite din ambalaj”, au aratat partenerii din cadrul proiectului.
“Practic, ceea ce dorim este sa dezvoltam este un sistem public de salubritate, constienti fiind de faptul ca zona are nevoie de asa ceva. Nu putem sa ne promovam turistic, nu putem atrage investitori in conditiile in care muntii si vaile noastre sint, de multe ori, sufocate de deseuri.
Proiectul ne va da si posibilitatea de a informa si chiar educa locuitorii zonei despre importanta a ceea ce facem, ca este o actiune destinata lor si ca are sanse de succes real doar daca ei ne sprijina. Acest proiect trebuie sa aduca valoare adaugata zonei”, a declarat primarul orasului Abrud, Tiberiu Ratiu.
Virgil Narita
“A fost o actiune pornita la Rosia Montana si sint convins ca cetatenii ne vor multumi dupa ce vom incepe, chiar daca acum nu sint foarte convinsi si nu inteleg intru totul rostul actiunilor noastre”, a completat primarul comunei Rosia Montana.
Succesul depinde de locuitori
Prezent la lansare, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat ca succesul proiectului depinde de locuitorii zonei. “Partea de constientizare este cea mai dificila. Daca locuitorii nu inteleg sa nu mai duca gunoiul in vale, s-ar putea sa ne incurce in realizarea obiectivelor proiectului.
Nu trebuie