Procesul dubios de privatizare sau postprivatizare a unor societati comerciale la care statul a detinut calitatea de actionar a bifat, anul trecut, un prejudiciu reclamat de 21,4 milioane dolari si 1.630.000 euro. Spunem reclamat deoarece nu s-a stabilit cu exactitate paguba inregistrata, iar politistii si procurorii mai au de lucru pana la finalizarea dosarelor.
Chiar daca autoritatile prefera sa nu divulge prea multe informatii din culisele anchetelor pe care le au in lucru, IGPR ne-a informat ca in
cursul anului 2006 au fost efectuate cercetari in 10 dosare penale cu privire la ilegalitati comise cu ocazia derularii procesului de privatizare-postprivatizare.
Dintre acestea, spun anchetatorii, intr-un dosar penal a fost dispusa inceperea urmaririi penale si 6 cauze au fost inaintate unitatilor de Parchet cu propunerea de declinare a competentei in favoarea DNA sau Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Alte 2 dosare au fost declinate in favoarea Parchetelor competente teritorial pentru continuarea cercetarilor, o alta speta aflandu-se in prezent in lucru. Politistii de la Directia de Investigare a Fraudelor (DIF) din cadrul IGPR spun ca au fost cercetate 14 persoane pentru comiterea a 16 fapte penale.
"In ceea ce priveste participantii la comiterea acestor infractiuni, se evidentiaza faptul ca acestia indeplineau functii de conducere - regii autonome, companii nationale -, iar 6 functionari publici aveau putere de decizie la nivelul unor autoritati publice de la nivel local sau central", ne-au precizat anchetatorii.
Vanzare subevaluata de active
Din analiza dosarelor in care au fost efectuate, sub supravegherea procurorilor, o serie de cercetari in ceea ce priveste evolutia, amploarea si diversitatea fenomenului infractional in acest domeniu de activitate, s-au stabilit