Populatia Romaniei a scazut cu un milion de persoane, in perioada 1992-2005, aceasta tendinta continuand constant, pe termen mediu si lung, potrivit documentului 'Cartea verde a populatiei' pentru anul 2006, realizat de Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, consultat de Rompres.
Scaderea populatie este determinata de fertilitatea scazuta (1,3 copii la o femeie, in loc de 2,1, care ar asigura inlocuirea populatiei) si de migratia externa mare.
Aproximativ doua milioane de romani se afla legal peste hotare, iar numarul celor emigrati ilegal este necunoscut.
Pe de alta parte, Romania se bucura de un nivel mediu al ratei mortalitatii si de cresterea sperantei de viata, ceea ce determina o imbatranire semnificativa a populatiei.
Din circa 21,6 milioane de locuitori, aproximativ 10,5% sunt adulti, cinci milioane sunt tineri si copii, iar sase milioane sunt varstnici.
Peste 50 de ani, Comisia Nationala pentru Populatie apreciaza ca tabloul demografic va fi complet diferit - pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatia tarii, iar numarul copiilor si adultilor va scadea, ceea ce va face ca piramida varstelor sa-si ingusteze baza in mod dramatic.
Cartea verde a populatiei este documentul ce prezinta o radiografie a situatiei demografice actuale din Romania si propune optiuni de restructurare a sistemului de asigurari sociale, a sistemului medical si a celui de educatie, pentru a tine pasul fenomenului de imbatranire a populatiei. Populatia Romaniei a scazut cu un milion de persoane, in perioada 1992-2005, aceasta tendinta continuand constant, pe termen mediu si lung, potrivit documentului 'Cartea verde a populatiei' pentru anul 2006, realizat de Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, consultat de Rompres.
Scaderea populatie este determinata de fertilitatea