Cresterea rapida a creditelor contractate de populatie, inclusiv pe fondul majorarii valorii imobilelor care pot fi utilizate drept garantii, si apetitul pentru finantari in valuta sunt principalele motive de ingrijorare ale BNR.
In aceste conditii, banca centrala noteaza in editia curenta a Raportului Asupra Stabilitatii Financiare ca "riscurile generate de populatie asupra stabilitatii financiare au crescut de la data Raportului anterior".
BNR noteaza concentrarea datoriilor populatiei pe credite bancare, care reprezinta peste 95% din pasivele financiare, in timp ce pe partea de activ depozitele bancare au pierdut teren in fata actiunilor necotate si altor participatii.
In aceste conditii, populatia a ajuns din toamna trecuta sa aiba plasate la banci depozite mai mici decat creditele contractate. Totusi, daca sunt luate in calcul si disponibilitatile la vedere, populatia pastreaza inca o pozitie de creditor net fata de sistemul bancar. Pe diferite categorii de produse sau valute ori in profil teritorial BNR noteaza insa ca situatia poate fi mult mai putin confortabila. Autoritatea monetara noteaza ca populatia a devenit debitor net fata de sistemul bancar (o situatie riscanta) tocmai in zonele cu grad ridicat de somaj. Astfel, raportul precizeaza ca pozitia de creditor net este puternic concentrata in Bucuresti. Cu exceptia acestei zone si a centrului tarii, in toate celelalte arii geografice populatia a devenit debitor net pentru sectorul bancar incepand cu anul 2006.
"Riscurile indatorarii populatiei provin atat din dinamica, cat si din structura. Populatia se indatoreaza in special pentru achizitionarea de bunuri de consum si pe termene tot mai lungi. Datorita acestor evolutii, valoarea activelor achizitionate prin credit se depreciaza (fizic si moral) mult mai rapid decat se amortizeaza datoria, cu efect negativ asupra averii populatiei"