Majorarea dobanzii de referinta la francul elvetian cu un sfert de punct, pana la 2,5% si perspectiva unei noi cresteri se vor resimti si in afara Elvetiei, ducand la o crestere simtitoare a preturilor la ipoteci in cea mai mare parte a Europei de Centrale si de Est, scrie Budapest Business Journal.
In ultimul an, in Ungaria, peste 80% din imprumuturile imobliare si jumatate din creditele pentru afacerile mici au fost contractate in franci elvetieni. Situatia tinde sa devina similara si pentru tari ca Romania, Croatia, Polonia sau tarile baltice, desi in cazul lor moneda de imprumut variaza intre franci, euro si yeni.
Trendul imprumuturilor in franci elvetieni a inceput acum 10 ani, atunci cand Elvetia a micsorat rata dobanzii la 0,75% pentru a preveni deflatia, transformandu-se in cea mai ieftina sursa de capital a Europei.
Imprumuturile externe in franci elvetieni au ajuns la 643 mld. euro, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale.
In ultimii noua ani, intensitatea mare a acestor imprumuturi a determinat o valoare scazuta a monedei elvetiene raportata la euro, aceasta incepand sa piarda din valoare in ultimii doi ani - desi Banca Nationala a Elvetiei (BNE) a majorat rata de referinta de sapte ori intre timp.
"Francul elvetian devalorizat ar putea creste presiunea exercitata de inflatie asupra unei economii care se afla deja pe un val ascendent. Daca situatia nu se stabilizeaza, vom fi nevoiti sa marim in continuare rata de referinta", afirma presedintele Bancii Elvetiei, Jean-Pierre Roth.
Desi rata inflatiei in Elvetia este de doar 0,8%, exista semne care avertizeaza cresterea acesteia. Roth mai spune ca o crestere cu 40% a pretului petrolului incepand cu ianuarie va determina cresterea inflatiei mai tarziu in decursul anului.
"Investitorii internationali au primit avertismente clare: daca vor continua sa faca sp