Procesul de informatizare a sistemului sanitar a inceput cu medicina primara si programul national de diabet. Ministrul Sanatatii a anuntat ca intentioneaza sa informatizeze toata activitatea din sistem.
Avind in vedere ca reforma sistemului sanitar pune accent pe medicina primara, procesul de informatizare a inceput cu medicina de familie si programul de diabet, unde s-au facut primii pasi. Astfel, prin licitatie internationala, se vor achizitiona o serie de echipamente.
Este vorba de 11.120 de bucati de calculatoare portabile si acelasi numar de imprimante cu ace, aproximativ 150 de servere, 500 de calculatoare desktop, 500 de imprimante stationare si echipamente de stocare a informatiilor, respectiv echipamente de comunicatii pentru 43 de locatii.
Ministerul va achizitiona si soft-urile necesare, respectiv sisteme de operare pentru calculatoarele portabile, calculatoarele desktop si servere, baze de date pentru sistemul central, aplicatia middleware pentru integrarea ulterioara a solutiilor altor programe nationale de sanatate si 11.120 de licente antivirus.
Vor mai fi achizitionate solutii software pentru medicina de familie, respectiv 11.120 de licente, solutii software pentru programul national de diabet, respectiv 1.000 de licente si servicii de implementare, integrare, training al utilizatorilor, servicii de tip „call center“ si mentenanta.
In cadrul acestei achizitii publice ponderea licentelor software pentru medicina de familie si pentru programul national de diabet a fost estimata la 4 milioane de euro, adica 16% din valoarea totala.
In urma calculelor facute, actiunea va costa, in total, 25 de milioane de euro.
Medical NET nu e gratuit
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca sistemul informatic „despre care unii sustin ca ne-a fost oferit gratis“ costa, d