Procurorul Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Carla Del Ponte, si-a prezentat ultimul sau raport anual in fata Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, urmand ca, la mijlocul lunii septembrie, sa paraseasca postul dupa un mandat de opt ani, informeaza AP, preluata de Rompres.
In raportul sau, Carla Del Ponte a parut increzatoare in sansele de a aresta principalii doi acuzati ai TPI, Radovan Karadzic, fostul sef politic al sarbilor bosniaci, si a omologului militar al acestuia, Ratko Mladic, amandoi acuzati de genocid, care, dupa parerea sa, s-ar afla in Serbia sau in custodia guvernului sarb. In acest context, a spus procurorul, pentru a pastra cooperarea Belgradului, ar fi preferabil sa se procedeze cu prudenta in abordarea statutului provinciei Kosovo.
"In momentul in care Consiliului de Securitate al ONU i se cere sa examineze chestiunile ramase in suspans in regiune, in special cea a statutului definitiv al Kosovo, sper ca (principalul organism al Natiunilor Unite) va tine cont de eventualele consecinte ale actiunii sale si de momentul ales, pentru a nu compromite eforturile depuse in prezent pentru gasirea si arestarea fugarilor", a declarat Carla Del Ponte.
In bilantul prezentat, Carla Del Ponte a notat ca au fost deschise anchete in legatura cu crimele comise in timpul conflictelor care au avut loc in Croatia, in Bosnia-Hertegovina, in Kosovo si in fosta republica iugoslava Macedonia.
"In timpul mandatului meu de opt ani, 91 de acuzati au fost transferati la Haga, iar 59 dintre ei au fost declarati vinovati in prima instanta, ultimul nu mai tarziu decat saptamana trecuta", a afirmat Carla Del Ponte, referindu-se la arestarea, duminica, a lui Vlastimir Djordjevic, un fost general al politiei sarbe, cautat pentru crime de razboi.
Procurorul Tribunalului Penal