Deşi inceputul de secol părea a fi sub "domnia" ştiinţei, terorismul ameninţă azi "ordinea mondială". Despre conflictele din Orientul Mijlociu ne-a vorbit Ely Karmon, cercetător la Institutul de Combatere a Terorismului din Herzliya (Israel). Romăni in ţara făgăduinţei
Deşi secolul al XXI-lea a inceput sub impactul descoperirilor ştiinţei care prevedeau o globalizare şi o supratehnologizare a lumii, iată că terorismul, un fenomen necunoscut in urmă cu 50 de ani, tulbură dorita "ordine mondială". Atentatele sinucigaşe sunt un fenomen imprevizibil, care pot apărea in zonele cele mai "paşnice" ale lumii. Despre conflictele de ieri şi de astăzi din Orientul Mijlociu, un adevărat "butoi cu pulbere" al mapamondului, ne-a vorbit domnul Ely Karmon, cercetător la Institutul de Combatere a Terorismului din Herzliya.
Herzliya este un orăşel lăngă Tel Aviv, construit, ca multe alte localităţi israeliene, in pustiu. Pe locul unei foste baze militare dezafectate in anii 1965-1966 funcţionează Centrul Interdisciplinar, o universitate in stil american, cu multă verdeaţă şi clădiri răsfirate prin campus. La Institutul de Combatere a Terorismului l-am cunoscut pe domnul Ely Karmon, unul dintre cei mai reputaţi specialişti din Israel, recunoscut in domeniu şi pe plan internaţional. A studiat la Iersualim, Haifa şi Paris, preocupăndu-se printre altele şi de problema violenţelor politice, a extremismului de dreapta şi de stănga, mişcările de gherilă etc. Originar din Basarabia, după 58 de ani de la părăsirea "plaiurilor mioritice" vorbeşte perfect limba romănă, fără accent sau arhaisme.
â Jurnalul Naţional: Domnule Karmon, percepţia generală a turistului care vizitează Israelul este că se află intr-o ţară militarizată. Controale stricte la aeroport, soldaţi cu armele la vedere pe stradă... Este Israelul intr-o permanentă stare de război?