Dupa o vizita masiva a unor octogenari niponi la Cimitirul Vesel si la manastirea din lemn de dimensiuni faraonice de la Sapanta, turistii de peste mari si tari au ramas profund nedumeriti.
"Bijuterii" funerareFoto: HotNews.ro
Cimitirul Vesel din Sapanta, desi este al doilea sit funerar intr-o ierarhie mondiala, dupa ansamblul funerar al faraonilor egipteni din Valea Regilor, nu intruneste intru totul exigentele celor care nu au o viziune umoristica asupra vietii de apoi.
Am patruns in Sapanta cu un Seat galben, masina cu vesela atitudine, despre care proprietarul si cei apropiati spun ca rade si ne-am indreptat spre cimitirul vesel. Cuminti, am intrat ghidati de parintele paroh Grigore Lutai.
O incursiune gratuita in lumea de dincolo
Imediat ce am pasit pe poarta cimitirului, o morosanca in varsta, cu un strigat de cerber isteric, ne-a admonestat din ghereta de la intrare: “Aici se plateste! Inapoi! Nu se intra fara taxa!” Ca o aspra dojana duhovniceasca, preotul i-a replicat scurt: “Ia vezi-ti dumneata de treaba!” Usurati de faptul ca scurta vizita in lumea vesela de dincolo nu presupune inca o taxa, ne-am pierdut fiecare printre noianul de morminte.
M-am trezit inconjurat de cruci, ca de niste personaje vesele, dantuind fericite intre lumea de dincolo si lumea de aici. Fiecare isi spune nacazul, dar nu e nacajit. Unul a murit de Craciun, calcat de o masina. Altul de boala. Si ce daca? A ajuns intr-un loc vesel, cum nu multora le este dat sa ajunga.
A muncit in Italia...
Pe una din cruci, un personaj la patru ace, sta asezat la masa, inconjurat de DVD-playere, casetofoane si un televizor. Este un localnic “umblat”, care a muncit in Italia pentru a-si consolida o gospodarie in toata regula acasa. Destinul si-a ras de el, a murit din pricina unei boli grave inainte de a se fi bucurat