Statul nu detine in acest moment informatii exacte despre piata chiriilor de apartamente. Nu are totodata nici instrumente legale de control. Astfel, nici nu-i de mirare ca preturile o iau razna, iar chiriasii se trezesc in strada in toiul noptii. Cercul vicios porneste insa, intai de toate, de la autoritati, care nu au capacitatea de a instaura o minima corectitudine in piata.
Cati bani platesc romanii pe chiriile in apartamente? Aceasta este intrebarea pe care am adresat-o mai multor institutii publice, precum Ministerului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, Garzii Financiare sau Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Raspunsul oficial, primit la unison, a fost insa ca nu exista o baza de date centralizata, care sa ofere o imagine de ansamblu a acestei piete. Singurele cifre, dar deloc edificatoare, ne-au fost furnizate de Fisc.
Estimari sumbre: 75% din apartamente se inchiriaza la negru!
In baza de date a acestuia exista inregistrate peste 400.000 de contracte de cedarea folosintei bunurile. Dar, fara sa fie defalcate pe inchiriere de terenuri, apartamente, case de vacanta etc.
In acest context, analistii imobiliari sustin ca evaziunea fiscala in acest domeniu este semnificativa, aproape 75% din apartamente fiind inchiriate la negru, adica fara contract inregistrat la Fisc. „Putem face doar estimari, in lipsa acestor date oficiale.
Sunt de parere ca in Bucuresti, spre exemplu, impozitul din chirii neincasat este intre 10 si 20 milioane de euro. Poate chiar mai mult", a declarat, pentru „Adevarul", Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara.
Acesta considera ca nu doar statul este insa afectat, ci si chiriasul - pentru ca nu are siguranta locuintei, dar si proprietarul - pentru ca risca sa nu isi mai incaseze banii.
integral in Adevarul
Statul nu detine in acest mo