Sala Thalia gazduieste o noua premiera, miine seara: un concert cu o vioara Stradivarius. Instrumentul are o poveste aproape incredibila. A apartinut, cindva, tarului Nicolae al II-lea si a supravietuit istoriei. Miine, va fi mai pazita ca un sef de stat
Publicul sibian are ocazia unica de a asculta sonoritatea magica a primei viori Stradivarius adusa la Sibiu. Posesorul ei si cel care ii va da viata este celebrul violonist francez Pierre Amoyal. Concertul este programat miine, la ora 19, la Sala Thalia, iar o a doua reprezentatie va avea loc joi, de la aceeasi ora. Preturile biletelor sint aproape derizorii: 10 si 20 de lei.
Pierre Amoyal va cinta la o vioara „Kochanski" Stradivarius, realizata in 1717 si considerata una dintre cele mai frumoase viori existente acum in lume. Filarmonica din Sibiu a solicitat o escorta speciala in cazul artistului si a viorii. Celebrul instrument va ajunge astazi cu avionul.
Aventura de trei secole
Violonistul francez si-a propus sa isi cumpere acest Stradivarius inca de la inceputul carierei. „Cind am inceput cariera, aveam in minte un sunet special pe care voiam sa il ating, voiam o vioara speciala. Am cautat acel sunet mai multi ani, apoi am auzit ca idealul meu se numeste «Kochanski» Stradivarius. Cind am intrat eu in posesia viorii, toata lumea m-a considerat nebun.
Dar pentru mine a insemnat realizarea unui incredibil vis, un privilegiu de a putea sa ma exprim prin aceste patru corzi si ceva lemn, imbinate in mod miraculos de catre un geniu", marturiseste Pierre Amoyal. Actualul proprietar a istorisit si povestea incredibila a instrumentului. „Vioara a apartinut la un moment dat tarului Nicolae al II-lea.
Cind a inceput revolutia, a dat instrumentul violonistului polonez Pavel Kochanski, pentru a o proteja. Kochanski a incercat sa fuga din Rusia, cu un tren care